Bangkok hoofdstad Thailand

Bangkok hoofdstad ThailandBangkok, de hoofdstad van Thailand

De officiële Thaise aanduiding voor Bangkok, de hoofdstad van Thailand, bestaat uit een lange zin van 16 woorden die de stad omschrijft. De eerste twee woorden zijn “krung thep” en dit betekent “stad der engelen”. De gangbare naam Bangkok komt van “bang makok” dat betekent “plaats van olijfpruimen” en verwijst naar de oorspronkelijke stichtingsplaats van Bangkok.

Bangkok is de hoofdstad van Thailand geworden nadat de voormalige hoofdstad Ayutthaya (60 km ten noorden van Bangkok) overwonnen en verwoest was door de Birmezen in 1767 (voor informatie over deze stad die op de Wereld Monumentenlijst staat, zie de bouwsteen Tempels en tuk-tuks in Ayutthaya en Sukhothai). Een generaal en gouverneur van de provincie Tak, generaal Taksin, had Ayutthaya moeten ontvluchten en zag desondanks kans om de rest van het Birmese leger uit centraal Thailand te verdrijven. Hij kroonde zichzelf tot koning in 1770 en stichtte in eerste instantie een nieuwe hoofdstad in de provincie Thonburi aan de westoever van de Chao Phraya rivier.

 

Bangkok monnik ThailandLater liet de opvolger van Taksin, koning Rama I, de hoofdstad verplaatsen naar de oostoever, waar de stad nog beter te verdedigen zou zijn tegen aanvallen vanuit Birma. Hij liet de stad bouwen op puin dat uit de voormalige hoofdstad Ayutthaya werd aangeleverd per boot. Het bouwplan van de stad moest in grote lijnen overeenkomen met dat van Ayutthaya. Het koninklijk paleis en de daarbij behorende tempel zouden het hart van de stad moeten gaan vormen. Op de plek die daarvoor aangewezen was, woonde een groep invloedrijke Chinese kooplieden die daarvoor moesten verhuizen (bestemmingsplannen bestaan ook al een tijdje). Zij kozen een locatie ten zuiden van hun vorige wijk die later uitgroeide tot “Chinatown”.

 

 

Bangkok tempel Wat Po ThailandVele gezichten van Bangkok

Bangkok is nu een enorme metropool die 560 vierkante kilometer beslaat en een inwoneraantal heeft van meer dan 6 miljoen zielen. Het is naast Singapore en Hong Kong één van de belangrijkste Zuidoost Aziatische handelssteden. Een druk stadje dus. Tijdens de spits kun je beter niet ergens heen willen want de halve stad staat letterlijk stinkend vast en er is geen metro (op onze pagina over vervoersmiddelen in Thailand lees je meer over het vervoer in Bangkok). Je kan Thailand prima bezoeken zonder (lang) in Bangkok te zijn. Toch zijn er mensen die Bangkok geweldig vinden, waaronder wij. Waarom? Er staat nogal het een en ander tegenover die drukte: je kunt er zoveel verschillende dingen doen: je kunt bijvoorbeeld in een boot het rustige leven van de locals aan het water bekijken of je gek shoppen op markten of in warenhuizen. Je kunt er in bladgoud bedekte tempels en paleizen bezoeken en je kunt je een Chinese handelaar uit het begin van de twintigste eeuw wanen in Chinatown. Hieronder volgt een schets van een aantal “gezichten” van Bangkok.

 

Khlongs Bangkok ThailandDe Khlongs van Bangkok

Het gebied rond Bangkok is altijd al moerasachtig geweest en de Chao Praya rivier vormt hiervoor de belangrijkste afwatering. De kanalen rond en in Bangkok zijn om verschillende redenen en in verschillende perioden gegraven. In de zestiende eeuw werden al een aantal kanalen in de Chao Praya rivier gegraven om het scheepvaartverkeer naar de toenmalige hoofdstad Ayutthaya te vergemakkelijken. Grote meanderlussen die de rivier maakte in zijn loop naar de Golf van Thailand werden “afgesneden”. Deze grote waterwerken werden voortgezet nadat Bangkok hoofdstad was geworden. Eén van die kanalen, de meest zuidelijke, moest zelfs weer gedempt worden omdat het zeewater bij vloed te hoog de stad in kwam. Dit gebeurde met puin uit Ayutthaya.

 

waterrad Bangkok ThailandVrijwel alle nationale (en met ups en downs ook internationale) handel werd op het water gedreven. Sjon Hauser schrijft in zijn boek “Spotlights op Thailand” dat rond 1850 meer dan de helft van de ca. 400.000 inwoners van Bangkok op en aan het water woonden, hetzij op drijvende bamboevlotten (vlothuisjes), hetzij in paalwoningen. Verder werden ter verdediging van de stad eind achttiende eeuw stadsgrachten gegraven met vestingen naar voorbeeld van de indeling van Ayutthaya en om militaire redenen werden in de negentiende eeuw een aantal lange kanalen door Chinese arbeiders gegraven, dwars van oost naar west door het gebied ten westen van de stad. In de loop der eeuwen zijn ook ontwatering van omgelegen landbouwgebieden en het vergroten van de handelsmobiliteit redenen geweest om waterwegen aan te leggen, naar mate de stad en de omgeving zich verder ontwikkelde. Er is zelfs een Nederlandse waterbouwkundige in Bangkok aangesteld geweest om zich over het moerassige gebied te bekommeren op waterbouwkundig vlak (eind achttiende, begin negentiende eeuw). Na de tweede wereldoorlog is het moerasgebied op nog grotere schaal gekanaliseerd.

 

Boot Bangkok Chao Phraya RiverTegenwoordig zijn niet alle khlongs meer in gebruik. Een deel van de klongs in Bangkok heeft nog het oude “watersfeertje” weten te behouden. Je kunt bij diverse pieren (pier = Tha) een watertaxi nemen die je over een deel van een rivierarm door een waterwijk brengt. Een enkele reis kost je ongeveer 25 Baht. Hoe dieper je de khlongs in gaat, hoe mooier de omgeving wordt: teakhouten huizen met hier en daar een goud gebladderde tempel en paarse en roze orchideeën die in tuintjes gekweekt worden. Zo’n taxiservice wordt uitgevoerd door zogenaamde “longtail” boten. Dit zijn fel gekleurde ranke, ca. 8 meter lange boten die uitgerust zijn met een enorme motor (soms vrachtwagenmotors uit Japan ingevoerd). Je kunt natuurlijk ook een longtail boot charteren, dat kost je zo’n 300 – 400 Baht per uur bij bijvoorbeeld Tha Si Phraya. Wel is het slim van te voren de prijs te bepalen.

Als je toch tijdens de spits wilt reizen, is het niet gek om met een express boat over de Chao Phraya rivier ergens heen te gaan. Het is ook een tikje hectisch, maar toch minder benauwd dan wanneer je over land gaat.

 

Bangkok Grand Palace ThailandDe tempels van Bangkok

In Bangkok kan je met gemak een dag vullen door het bekijken van tempels en het bewonderen van het Grand Palace. Het leuke is dat de bezienswaardigheden niet voor toeristen zijn ontworpen, maar ter ere van het alom diep gerespecteerde Thaise koningshuis en het (bijna nationale geloof) boeddhisme. De tempel is eigenlijk het symbool van het Koningshuis, ook al woont de koning er zelf niet. Als je rondloopt in het Grand Palace, zie je overal mozaïeken, bladgoud en soms demonisch aandoende beelden; alles glittert en glimt. Ook architectonisch is het complex interessant. Bijvoorbeeld de “Chakri Mahaprasat” (Grand Palace Hall). Deze hal is in 1882 door Engelse architecten ontworpen en brengt stijlinvloeden uit de Italiaanse Renaissance en de traditionele Thaise architectuur samen.

De belendende tempel Wat Phra Kaew heeft als speciale aantrekkingskracht “The Emerald Buddha”. Dit groene boeddhabeeld is 75cm hoog en wordt beschouwd als de talisman van het Thaise koningkrijk. Het beeld wordt het eerst genoemd in een legende uit de vijftiende eeuw, maar qua stijl past het beeld het best in de dertiende of veertiende eeuw (Chiang Saen of Lanna-periode). Het beeld is gemaakt van een soort jaspis of jade en is in het rijke bezit van drie mantels: elk seizoen draagt het beeld een andere robe. In een ceremonie vervangt de koning zelf de mantels. Er komen vaak Thai naar de tempel toe om lotusbloemen te offeren en wierrook te branden.

 

Bangkok China Town ThailandBangkok, Chinese stad; Chinatown

Zoals al bij de geschiedenis van Bangkok vermeld, woonden er al voor de stichting van Bangkok als hoofdstad Chinese immigranten in de stad. In heel Thailand (vroeger Siam genaamd) hebben Chinezen al vanaf de 16e eeuw belangrijke handelsposities bekleed waardoor ze ook politieke invloed kregen. De eerste twee koningen, Taksin en Rama I, waren zelf half Chinees en onderhielden nauw contact met het Chinese hof. Tot op de dag van vandaag bekleden Chinezen sleutelposities op vele fronten in de Thaise samenleving.

In de 19e eeuw hebben de Chinezen zich voorbeeldig aangepast aan de Thai. Ze trouwden Thaise vrouwen, droegen Thaise kleding en werden soms monnik in Thaise tempels. Begin 20e eeuw kwamen er zoveel Chinezen naar Thailand toe dat de Chinese gemeenschap (waaronder gemengd bloedige Sino-Thai) zich duidelijk ging afscheiden, er kwamen zelfs aparte Chinese scholen en Chinese kranten. Dit kwam o.a. doordat er ook veel Chinese vrouwen overkwamen die alleen met Chinese mannen trouwden.

 

Bangkok Thailand marktWandelen door Chinatown

Chinatown is een bedrijvig handelshart van Bangkok gebleven. Chinatown is een groot feest voor mensen die het leuk vinden over (overdekte) marktjes en tussen kleine frutselwinkeltjes te slenteren. Chinatown lijkt wel één grote markt waar je voor octopussen, babykleding, stukken varken tot wierrook terecht kunt. Er zijn hele straten waar bijna alle winkels gewijd zijn aan één soort product. Bijvoorbeeld trouwkleding of religieuze artikelen. Bijna alle winkeltjes hebben een huisaltaartje dat vaak goed te zien is. In Chinatown vind je pittoreske steegjes maar ook grote drukke straten.

 

Klik hier om terug te gaan naar de homepage van Riksja Thailand