Chiang Mai boeddha Thailand

Chiang Mai boeddha ThailandChiang Mai: Gateway naar het actieve noorden

Bijna alle reizigers gaan naar noord Thailand voor een actieve wandel, olifant en/of vlottocht in de bergachtige natuur. De tochten beginnen en eindigen in Chiang Mai, na Bangkok de belangrijkste stad van Thailand.

Op deze pagina vind je informatie over hotels en tours die wij leuk vinden tijdens je dagen in de stad. Zo kun je Thaise kookles nemen, per fiets met een gids naar omliggende dorpjes en natuurlijk een traditionele Thaise massage proberen. Die raden we zeker aan nadat je een trekking hebt gedaan. Verblijf in de stad is prettig door het milde weer, de tempels, kleurrijke markten en relaxte sfeer. Omdat de overnachtingen in Chiang Mai meestal ingepland worden tussen de bouwstenen is dit geen kant-en-klare bouwsteen.

Je komt in Chiang Mai per nachttrein uit Bangkok, een leuke ervaring en goedkoop. Je passeert de oude hoofdstad Ayutthaya, die je eerst kunt bezoeken. Vanuit Chiang Mai gaan rechtstreekse vluchten naar Bangkok, Phuket of Ko Samui in het zuiden, maar ook naar Luang Prabang in Laos en naar Siem Raep in Cambodja (soms met een overstap in Bangkok).

 

Thailand tips Chiang MaiDoordat er een stadsmuur met gracht om het centrum van Chiang Mai loopt, is de stad erg overzichtelijk. Riksja Thailand boekt je verblijf net buiten het centrum in een sfeervol hotel met zwembad. Wie wat meer comfort wil, kan verblijven in een comfortabel boutique hotel net buiten de stadsmuren.

Vanuit je accommodatie loop je zo naar de avondmarkt toe. Je kunt er uren shoppend en onderhandelend doorbrengen, al is het zoals altijd opletten geblazen voor nepartikelen. Onze ervaring is dat het afdingen hier veel beter gaat dan in Bangkok. De markt is er echt voor toeristen, ga voor een authentiekere ervaring naar Warorot markt, met een assortiment van fruit, groente, gedroogde vis, varkenshoofden, buffelvlees etc.

En ook verblijf je dicht bij de lokale restaurants, gelegen aan de rivier. Na het eten is het heerlijk om in de zwoele avond terug te lopen.

 

Tours

Wie in Chiang Mai verblijft en vanuit de stad dingen wil ondernemen, kan met onderstaande tours uit de voeten:

 

Wie de tijd buiten de stad actief wil doorbrengen heeft de volgende mogelijkheden:

 

Tips Thailand Chiang MaiChiang Mai tempelstad

Natuurlijk zijn er auto’s, moderne winkels en kantoren, maar er staan ook nog ruim 300 tempels in en om Chiang Mai. Ze stammen van voor de 16e eeuw, toen dit de hoofdstad was van het Lanna Thai koninkrijk. Nog steeds zijn prachtige houtsnijwerken en muurschilderingen uit die tijd te zien bij bijna elke tempel. Er zijn er twee die we aanraden:

 

Marieke in Chiang Mai ThailandTips:

Lekker weer? Het weer in Chiang Mai is met name in de winter aangenaam: droog met overdag temperaturen in de 20ºC en ‘ s nachts rond 12ºC. In maart is het soms wat heiig doordat boeren land branden om het klaar te maken voor nieuwe gewassen. In die periode regent het zelden en is het heel warm. In de zomermaanden regent het vaker, maar daardoor is de natuur dan wel op z’n mooist. Reizen in het regenseizoen is over het algemeen prima te doen omdat de regen in de namiddag meestal kort met bakken uit de lucht komt, om vervolgens weer ruimte te geven aan de zon. Als het echt noodweer is, kan een trekking afgelast worden. Kijk hier voor achtergrondinformatie over trekkings in het noorden.

 

 

Songkran festival ThailandFeestdagen

Chiang Mai en Khao San road in Bangkok zijn dé plekken waar Thai hun nieuwjaar vieren: Songkran, half april. De traditie om iemand met water te besprenkelen zodat die persoon ‘rein’ het nieuwe jaar in kan, is inmiddels verworden tot een wateroorlog, compleet met tuinslangen, regentonnen en enorme ‘water guns’. Drie dagen lang kun je je hotel niet uit zonder geld, camera, etc. in plastic te verpakken om nat worden te voorkomen. Iedereen viert feest. Omdat de Thai deze dagen open en uitbundig zijn, is het je kans om met ze in contact te komen. Je kunt deze dagen vermijden, maar leuker is om een waterpistool te kopen en mee te doen.

Loi Krathong is een sereen feest op de avond van volle maan in november. De Thai in Chiang Mai laten massaal lampionnen op. De rest van Thailand laat bootjes te water met een kaars en muntje om watergeesten gunstig te stemmen. Het bloemenfestival op de 1e vrijdag + het weekend in februari is een kleurrijk feest met een parade.

Klik hier voor het overzicht van de bouwstenen die je vanuit Chiang Mai kunt doen.