Do’s and don’ts

Kluis

Geld, paspoorten en waardepapieren kun je het beste in de kluis van je hotel achterlaten. Bijna alle hotels waar Riksja Thailand op boekt hebben een kluis. Laat nooit waardepapieren op de kamer achter. Er is altijd schoonmaakpersoneel met een sleutel van de kamer. Wij vermijden liever ook om ’s avonds met alle waardepapieren over straat te lopen.

Afdingen

Afdingen doe je in Thailand met name op markten en in kleinere winkels. De grotere winkels hebben vaak vaste prijzen. Ook bijna alle taxi’s in Thailand hebben een meter lopen. Afdingen is dus niet nodig, maar zorg wel dat de meter loopt als je ingestapt bent. Tuktukrijders hebben geen meters lopen dus hier is het zaak wel af te dingen. Blijf altijd lachen, doe je dat niet dan kan het wel eens een averechts effect hebben. Wij nemen voor ons vervoer bijna altijd een taxi: niet duur, lekker koel (airco) en schone lucht.

Eten

Het eten op straat bij kraampjes is betrouwbaar, lekker en goedkoop. Zorg ervoor dat het vlees goed doorbakken is (soek-soek) en dat de doorloop van klanten hoog is. Als het eten te pittig is dan kun je een hapje droge rijst nemen of een beetje suiker eten om de boel af te blussen. De menukaarten zijn vaak zowel in het Thais als in het Engels.

Drinkwater

Drinkwater is vaak te koop op straat en in de winkels. Leidingwater is niet drinkbaar, hoewel het geen probleem is je tanden er mee te poetsen. IJsblokjes zijn in de grote steden zeker betrouwbaar, let er op dat het geen afgehakte stukken zijn maar mooie ronde of vierkante blokjes.

Speciale kortingen

Speciale kortingen op sieraden worden soms aangeboden door speciale gidsen. Ga hier niet op in. Ook sommige tuktukrijders bieden je soms een ritje aan voor heel weinig geld (10 Bht), je moet dan vaak mee een of meerdere shopjes in en wordt soms gedwongen wat te kopen. De tuktukman krijgt hiervoor een commissie.

De koning in Thailand

Grapjes maken over de koning in Thailand kan echt niet. De koning is de grote held van de Thai. Je ziet zijn portret echt overal hangen: op straat en bij tempels. Als je naar de bios gaat (bijv. op expatgedeelte Siam Square) dan begint de voorstelling pas nadat het volkslied afgelopen is en de promofilm voor de koning klaar is. Iedereen moet ook gaan staan terwijl het volkslied speelt. Een heel aparte ervaring. Wij hebben ook vaak na aankomst op het treinstation het volkslied gehoord. Iedereen stond stil en dat werd ook van ons verwacht.

Groeten

In Thailand groeten de mensen elkaar met een waai: de handpalmen tegen elkaar plaatsen ter hoogte van het voorhoofd en een lichte buiging maken. Je wordt geacht een waai terug te maken, maar niet bij jonge kinderen. Bij jonge kinderen volstaat een lach. Jonge kinderen mag je niet aanraken op het hoofd. De ziel zit volgens de Thai in het hoofd en daarom is het beter ze niet over hun bolletje te aaien. Dingen aanwijzen met je voeten is ook heel grof. Onthoud ook dat je voor je een huis of tempel binnenloopt je schoenen uit doet.

Kleding

Kleding moet schoon zijn. Dat is het belangrijkste voor de Thai. Het is niet belangrijk dat je er volgens de laatste mode bijloopt. Mannen die in korte broeken lopen worden soms raar aangekeken, eigenlijk dragen alleen jongemannen korte broeken. Hoewel het wel al meer wordt geaccepteerd. Dames in luchtige kleding (het is immers warm!) of zonder beha worden nogal eens vreemd aangekeken; het dragen van een beha is in Thailand immers verplicht! Bij tempels en officiële gelegenheden is het niet correct een korte broek of mouwloze shirts te dragen. Ook sandalen zijn dan taboe.

Monniken

Vrouwen mogen monniken niet rechtstreeks iets geven en niet aanraken. Mannen mogen dit wel echter alleen met twee handen.

Fotograferen

Fotograferen kan eigenlijk altijd in Thailand. De Thai poseren heel graag. Als het niet mag, dan staat het vaak duidelijk aangegeven. Als je niet zeker bent of het toegestaan is, kun je het altijd even vragen.

 

Klik hier om terug te gaan naar de homepage van Riksja Thailand