Bijzonder plekje River Kwai Thailand

Bijzonder plekje: junglerafts op de River Kwai

Longtail boot River KwaiToen ik voor de eerste keer naar Thailand ging, was er één plek waar ik me vooraf al ontzettend op verheugde: de River Kwai. De rivier kent een roemruchte geschiedenis: tijdens de Tweede Wereldoorlog werden geallieerde krijgsgevangenen van de Japanners hier aan het werk gezet om de ‘Dodenspoorlijn’ tussen Thailand en het toenmalige Birma aan te leggen. Er zijn zelfs graven van gesneuvelde Nederlandse gevangenen te vinden op de begraafplaats in Kanchanaburi, naast de brug die faam maakte in de film The Bridge on the River Kwai uit 1957. Nog steeds kun je een stuk over deze spoorlijn afleggen, tot aan de plaats Nam Tok, net voor Kanchanaburi. Niet alleen is de rit bijzonder als je de geschiedenis van het spoor kent, het ook prachtig om langs de kronkelende rivier te reizen, over hoge houten bruggen en door groene jungle.

 

drijvende huisjes River RwaiMaar de geschiedenis was niet de enige reden dat ik uitkeek naar de River Kwai; een ander lokkertje waren de floating junglerafts, drijvende bamboehuisjes waarin je kunt overnachten in een bocht van de Kwairivier. Om er te komen moet je bij het treinstation van Nam Tok overstappen in een lange, smalle longtailboot, die je vervolgens in zo’n veertig minuten naar de junglerafts brengt. Zo gaaf om aan weerszijden van de rivier de groene oevers te zien, terwijl je met de boot langszoeft!

 

Jungle Rafts River KwaiToen we de laatste bocht namen, zag ik ze opeens liggen: drijvende bungalows. Wat een mooie plek! Het zijn zo’n dertig drijvende huisjes met een eigen vlonder en aangekleed met mooie bloeiende planten. Ze zijn als een lang lint aan elkaar gekoppeld. De meeste huisjes hebben een eigen hangmat voor de deur en wie wil kan een plons wagen in de rivier, want het water is veilig om te zwemmen. Veel mensen laten zich een stuk meedrijven door de stroming en klimmen er bij de laatste bungalows weer uit. Pas wel op dat je niet je ‘afslag’ mist, anders drijf je een heel eind de rivier af voordat je weer wordt opgevist …

 

Bijzonder overnachten River KwaiDe junglerafts kennen geen elektriciteit; ’s avonds zorgen flakkerende olielampen voor een sfeervolle verlichting. Dat draagt juist bij aan de charme van de plek, alsof je even ondergedoken bent in de jungle. Nestel je ’s avonds in een hangmat als de schemering inzet en de olielampen aangaan. Luisterend naar het klotsen van het rivierwater en het getjirp en geritsel in de jungle, voelden we ons volkomen omringd door natuur.

 

Bijzonder plekje - blogWie wil kan de volgende dag tijdens een excursie diezelfde natuur rondom de Kwai-rivier verder ontdekken. Midden in de jungle liggen de Erawan-watervallen, waarvan het helderblauwe water fel afsteekt tegen het groene bos. De waterval kent zeven niveaus met een hoogteverschil van maar liefst 1.500 meter. Je bereikt, op redelijk normaal wandeltempo, de bovenste waterval in ongeveer anderhalf uur. Je inspanning wordt beloond met een sprookjesachtige omgeving: neem een duik in het glinsterende water van de blauwe bassins.

 

Wil je zelf een nachtje slapen op de bijzondere junglerafts aan de River Kwai? Kijk dan bij onze bouwsteen The river and the railway.

 

Wil je meer weten over onze andere bouwstenen in Thailand? Neem dan een kijkje op ons bouwsteenoverzicht waar je al onze plekken in Noord-, Zuid- en Centraal-Thailand vindt. Ook vertellen we je hoe je Thailand met buurlanden Cambodja of Laos kunt combineren.