Mijn reisplan

Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

  • Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

   Verschillende houdingen van de Buddha in Thailand

   Houdingen van de Buddha Thailand
   Of je er nu naar op zoek gaat of niet; als je door Thailand reist, ga je buddha’s zien: heel veel buddha’s. Het begint al op de luchthaven die gesierd wordt door de prachtigste beelden en de rest van de reis kom je ze overal tegen: lachende buddha’s, slapende buddha’s, zwaaiende buddha’s. Geen beeld lijkt hetzelfde en dat is niet toevallig: iedere lichaamshouding, positie van de handen en iedere blik heeft een andere betekenis, en vertegenwoordigt een andere fase uit het leven van Buddha. Om je een indruk te geven licht ik er een paar uit:

    

    

    

   Staande buddha ThailandStaande buddha

   Een staande buddha met armen gekruist hangend voor het lichaam staat voor verlichting.
   Nadat Buddha zeven dagen onder een boom had gemediteerd, bereikte hij zijn verlichte status. Zie je echter een staande buddha met de rechterhand omhoog, dan staat dit voor het moment in Buddha’s leven dat hij ruziënde families overtuigde de strijdbijl te begraven.

    

    

    

   Liggende buddha ThailandLiggende buddha

   Hoewel zijn vredige glimlach het misschien niet meteen doet vermoeden, staat een liggend beeld voor het sterven van Buddha, het einde van zijn aardse leven. Misschien staat de glimlach voor het feit dat hij op het punt stond Nirvana te betreden.

    

    

    

   Zittende buddha ThailandZittende buddha

   Gezeten in de lotushouding zie je Buddha in meditatie. De handpalmen zijn naar boven gericht, zodat Buddha de energie beter kan ontvangen. Als hij zijn handen voor zijn borst gekruist houdt, staat dit voor de spirituele transformatie die hij doormaakte door meditatie. Vaker zie je dat de vingertoppen van zijn rechterhand de aarde raken: symbool voor het moment dat Buddha zijn demon overwon en daarmee bewees dat hij angst en verleiding de baas was.

    

   Ga terug naar het overzicht van alle artikelen.
   Geen reacties

   Reageren

   Geef een reactie

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *