Feestdagen in Thailand

Feestdagen in Thailand

Feestdagen in Thailand
Eén van de beste manieren om een land te leren kennen, is door een nationale feestdag mee te maken. Leuk om te zien hoe de mensen helemaal los gaan bij hun traditionele viering. Onze eigen oranjegekleurde koningsdag en gezellige Sinterklaas zijn daar een goed voorbeeld van, maar ook in Thailand kunnen ze best een feestje bouwen. Leuk dus, om te kijken of je de festiviteiten mee kunt maken. Plan je reis er omheen, of kijk of er toevallig een feestdag in je reis valt, als je al geboekt hebt. Er zijn er een stuk of twintig, dus die kans is best aanwezig.

 

 

Songkran ThailandSongkran

Het Thaise nieuwjaar werd traditioneel gevierd op het moment dat de zon naar het sterrenbeeld Ram verplaatst, dus op een wisselende dag in het voorjaar. Inmiddels hebben de Thai er een vaste datum voor geprikt en ze gaan meteen drie dagen door. Met dit feest wordt de reiniging gevierd, zowel op spiritueel niveau als letterlijk, met een voorjaarsschoonmaak. Het zou geluk brengen als het water waarmee een Boeddhabeeld is gewassen tijdens die schoonmaak, over je heen gegoten wordt. En met water gooien, dat nemen ze serieus: tijdens deze dagen kun je niet over straat zonder nat gespoten te worden door supersoaker waterpistolen, tuinslangen en PET-flessen. Allang wordt hiervoor geen heilig water meer gebruikt… Je wordt kletsnat, maar wat een bijzondere ervaring.

Songkran wordt ieder jaar gevierd op 13, 14 en 15 april.

 

Loi Krathong ThailandLoi Krathong

’s Nachts worden bij het licht van de volle maan rieten mandjes in de rivieren los gelaten. In de mandjes zitten bloemen, muntjes, wierook en een kaarsje, waardoor je honderden lichtjes sprookjesachtig over het water ziet drijven. Stelletjes laten vaak samen hun mandje in het water en hoe langer de bootjes naast elkaar varen, hoe gunstiger de voortekenen voor de duur van de relatie. Op veel plekken worden ook Thaise lampionnen opgelaten die de zwarte hemel oplichten. Het ritueel wordt uitgevoerd tijdens de eerste volle maan na het regenseizoen en is bedoeld om de godin van het water te danken voor het drinkwater en de vruchtbare landgrond.

In 2015 wordt Loi Krathong gevierd op 25 november.

 

Thaise koning en koningin ThailandVerjaardag van de koning

Waar wij op 5 december de verjaardag van de Goedheiligman vieren, feliciteren de Thai op die dag hun koning Bhumibol met zijn verjaardag. En zoals de Thai hun koning vereren, zou hij evengoed een heiligman kunnen zijn. Veel gebouwen worden aangekleed met vlaggen en afbeeldingen van de koning en zijn vrouw en de straten rond het paleis worden versierd met goudsbloemen. ’s Avonds wordt er een groots vuurwerk afgestoken om de verjaardag van het staatshoofd te vieren.

De koning is jarig op 5 december, maar omdat deze dag in 2015 in het weekend valt, wordt het feest op 7 december gevierd. Koning Bhumibol wordt dan 88 jaar!

 

 

Vier de feestdagen in Thaise steden Bangkok of Chiang Mai
Ga hier terug naar het overzicht van alle artikelen