reisspecialist froukje op fiets thailand

Fietsen in Bangkok

Reisspecialist Froukje op fiets Thailand
In onze enquêtes vragen wij onze klanten altijd naar hun leukste ervaring tijdens de reis en heel vaak krijgen wij als antwoord de fietstocht door Bangkok. Wat deze tocht zo leuk maakt is dat je per fiets heel veel van de stad en het dagelijks leven te zien krijgt. Je gaat op pad met een gids die Bangkok goed kent en je op plaatsen brengt die je zelf nooit gevonden zou hebben. Toen ik zelf vorig jaar naar Thailand ging was dus één ding duidelijk: ik zou in ieder geval gaan fietsen door de hoofdstad.

 

Fietsen door Bangkok ThailandDoor huiskamers fietsen

In een hotel in China Town verzamelen we met de rest van de groep, in totaal een man of tien en niet alleen Nederlanders, maar ook Duisters en Engelsen. Twee stoere Thaise meiden in gele shirtjes helpen ons aan een fiets en in colonne (een gids voorop en één achterop) fietsen we over de brede stoepen van China Town. Niet veel later slaan we een zijstraatje in en manoeuvreren we ons door de kruip-door-sluip-door-steegjes. De meesten mensen leven hier met de deuren open en zetten hun halve huisraad op straat, dus af en toe lijkt het of we door iemands huiskamer fietsen. We bereiken een markt en hier blijkt het wel heel lastig om door te fietsen. Ik stap af en baan me een weg in de krioelende mensenmassa en exotische etenswaar.

 

met fiets op longtailboot ThailandDe andere kant van de stad

Vervolgens gaan we richting de Chao Phraya rivier en stoppen we bij een traditionele longtailboot. Even vraag ik me af hoe we dan verder moeten, maar de fietsen worden zonder pardon op het bootje geladen en met de wind in onze haren steken we over naar de andere kant van de stad. Hoewel we nog steeds in Bangkok zijn, krijg ik het gevoel dat we in een plattelandsdorpje terecht gekomen zijn. Ik zie een en al bananenbomen en af en toe een huisje. Smalle slootjes en bredere kanalen – vertakkingen van de rivier – doorkruisen het gebied en smalle betonnen fietspaden kronkelen tussen de erven door.

 

 

Tempel in Bangkok Thailand

Dit zijn de Thai

Het is tijd om te lunchen en de Thai bewijzen wederom hun vriendelijkheid en gastvrijheid. Ik durf bijna niet te zeggen dat ik vegetariër ben als ze een bord vol vlees voor mijn neus zetten, maar ze springen al op en maken á la minute een heerlijk groentegerecht voor mij. Met een volle buik springen we weer op de fiets en stoppen bij een lokaal tempelcomplex. Wat een geluk dat ze hier net met een feestelijke ceremonie bezig zijn en we getrakteerd worden op muziek, dans en veel gespetter met water dat er kennelijk bij hoort. Hier geen grote drommen toeristen die een boeddha proberen te fotograferen, maar alleen de Thai in de beleving van hun religie. Al die klanten die mij voorgingen hebben geen woord teveel gezegd, fietsen in Bangkok is niet alleen een heel leuke, maar ook verrijkende ervaring. Hier voel ik het echte Thailand tot in mijn tenen.

 

 

Zou je zelf deze fietstocht willen maken? Kijk dan eens bij de bouwsteen Easy Going Bangkok op de fiets
of
Ga terug naar het overzicht van alle artikelen.