premier Yingluck Shinawatra thailand

Toelichting onrusten in Bangkok

vlag thailand
Hoe zit het precies met de onrust in Bangkok? En kan ik nog naar Thailand op vakantie? Wij geven je hier graag meer informatie over. Net als in Nederland willen de Thai een overheid die de belangen van het volk vertegenwoordigt. Maar niet iedereen in het land denkt hier hetzelfde over en de politieke verdeeldheid is steeds beter merkbaar. Hieronder vind je toelichting over de politieke situatie en informatie over jouw reis.

 

premier Yingluck Shinawatra thailandDe huidige Thaksinregering

(bron artikel Dhr. Blommaert)

Het protest is drie maanden geleden begonnen. Het is gericht tegen de regering van premier Yingluck Shinawatra. Zij is de zus van Thaksin Shinawatra, een multimiljonair die het tot populistisch premier schopte, en uiteindelijk na een militaire staatsgreep in 2006 het land uitvluchtte. Vanuit zijn ballingsoord in Dubai zou hij de politieke touwtjes nog altijd in handen houden. Zij vormen volgens de demonstranten de spil van wat het “corrupte Thaksin-regime” wordt genoemd.

De tegenstanders van de regering, ook wel “geelhemden” genoemd, zijn vooral mensen die tot de middenklasse behoren. Ook de entourage van de oude koning Bhumibol speelt een rol in de oppositie, net als sommige militairen. De opposanten hebben flink wat aanhang in de steden en in het zuiden van het land. Thaksin en Yingluck hebben een sterke achterban in het noord(oosten) van het land. Hun aanhangers kregen de naam “roodhemden”.

 

Onrusten Bangkok ThailandZo simpel is het niet

Het recente protest begon nadat de premier een politieke amnestie had voorgesteld. Voor de tegenstanders van de regering zou dat leiden tot de terugkeer van Thaksin, want die zou hiermee een gevangenisstraf van twee jaar wegens corruptie ontlopen. Maar al snel werd de doelstelling van de geelhemden een definitieve beëindiging van de macht van Thaksin, zijn familie en zijn ‘systeem’.

En dus roepen de demonstranten op tot een boycot van de stembusgang op 2 februari, die een goede maand geleden door Yingluck werden uitgeschreven als reactie op het massale protest. De demonstranten pleiten voor de vorming van een niet-verkozen ‘Volksraad’ samengesteld uit ‘geschikte mensen’, die in twee jaar tijd politieke hervormingen moet doorvoeren, waarna er dan op een eerlijker manier verkiezingen kunnen worden gehouden.

 

Onze thailand partner ter plaatseWat betekent dat voor mijn reis?

Status 31 januari 2014

Niemand kan voorspellen wat de Thaise toekomst brengt. Wij begrijpen dat je je afvraagt of je op vakantie naar Thailand kan. Onze reizen naar Thailand en Bangkok gaan door zoals gepland. De situatie verandert regelmatig maar is inmiddels vrij stabiel. Er is nog altijd ruimte voor onderhandeling tussen het kabinet en de demonstranten. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt op dit moment aan voorzichtig te zijn in Bangkok, maar raadt het reizen in Thailand niet af.

De demonstraties vinden plaats in het zakelijke district van Bangkok. In het toeristische gedeelte van Bangkok, waar onze hotels liggen en excursies plaatsvinden, gaat het dagelijkse leven door. Er is hier nagenoeg niets te merken van de onrusten. Door de wegversperringen doe je er mogelijk wat langer over om van de luchthaven het centrum te bereiken.

 

Meteen naar Ko Samui ThailandWij werken nauw samen met onze lokale agent, die ons updates geeft vanuit Thailand. Zij wonen en werken in Bangkok en weten dus precies wat er in de stad speelt. In het geval dat de binnenstad van Bangkok toch onveilig gebied wordt, nemen we tijdig contact met onze reizigers op en boeken we de reis om naar een ander gedeelte van de stad of een andere plaats. Omdat de situatie onvoorspelbaar is doen we dit kort voor vertrek.

Wil je naar Thailand maar sla je toch liever Bangkok over, dan kun je direct doorvliegen naar Phuket of Ko Samui. Relax aan de witte zandstranden met een fruitcocktail in je hand. Of vlieg op Bangkok en reis bij aankomst door naar het nationale park Khao Yai, waar je wildlife spot vanuit je jeep. In de koningsstad Ayutthaya kan je de tempels bewonderen. Wij geven je hier graag advies over.

 

 

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van alle artikelen.