Thailand cultuur

Thailand cultuurEen dag uit het leven van een Thai

Met Riksja Thailand reis je op een manier die we ook zelf het leukst vinden; een manier waarop je echt een nieuw land en een bijzondere levenswijze leert kennen. En wie kan je daar meer over vertellen dan een Thai zelf? Wanneer we te gast zijn in het land, willen we dan ook graag weten wat voor hem of haar belangrijk is.

Zo kwamen we tijdens ons bezoek aan het River Kwai gebied de gids Pang tegen. Zij woont in een buitenwijk van Bangkok samen met haar 2 broertjes, haar ouders en oma. Vooral de vrouwen in het gezin zijn ’s ochtends vroeg al bezig met het maken van een grote pan rijst waarvan ze de hele dag van eten. Naast eten speelt het Boeddhisme een belangrijke rol in het dagelijks leven van de Thai. Zij bidden bij hun eigen altaar thuis of bezoeken een nabij gelegen Wat (tempel). Vandaag is het Visakha Bucha Dag en gaat Pang naar de tempel om wat eten te geven aan de monnik. Ook wordt er een gedeelte van haar inkomen besteed aan bladgoud en bloemslingers om hiermee de Boeddha te versieren. De gedachte hierachter is dat men hiermee ‘Merit’ verdient. Dit is een religieuze verdienste waardoor je het in een volgend leven beter krijgt. Naast Boeddha zijn er ook veel afbeeldingen van de Thaise koning te vinden op straat en in het huis van Pang. De Thaise koning Bhumibol regeert al vanaf 1950. De kleur van het koningshuis is geel omdat elke dag van de week een kleur heeft en de dag waarop de koning geboren werd is geel. Naast het huis van Pang staat ook een geestenhuisje hierin zit de geest van een overleden familielid ‘Phra Phum Chao Thi’ de geest die het huis beschermt.

 

Een glimlach of een wai?

Thailand wordt ook wel het land van de glimlach genoemd. Deze glimlach komt voort vanuit de gastvrijheid en respect tegenover vreemdelingen en ouderen. Blanke buitenlanders worden ook wel ‘Farang’ genoemd. Naast de glimlach is de “wai” de Thaise manier van begroeten en respect tonen. De “wai” wordt gevormd door de vingertoppen en de handpalmen tegen elkaar te houden bij de borst en enigszins te buigen.

De Thai vinden daarnaast dat je voetzolen het laagste spirituele deel van je lichaam zijn. Het is dus heel onbeleefd als je voetzolen naar iemand anders wijzen. Op de grond zitten, doe je dus in kleermakerszit of je legt je benen schuin weg. Als je op een stoel zit, houd je beide voeten op de grond. Omdat je hoofd het hoogste spirituele deel van je lichaam is, mag iemand dat niet zomaar aanraken. Je moet eerst toestemming vragen als je iemand een aai over de bol wilt geven.

 

Thailand cultuurEen steentje bijdragen

Als je naar een verre bestemming reist kom, je al snel terecht in een compleet andere cultuur. Je ruikt andere geuren, ziet verschillende gezichten en kleuren op straat. Vaak is het even aftasten hoe je de lokale bevolking het beste kunt benaderen, want overal gelden weer andere omgangsvormen. De Thai zijn een zeer toegankelijk volk welke je graag willen helpen. Ook maken ze graag een praatje met je zodat ze hun Engels kunnen oefenen.
De Thai zijn er trots op dat ze nooit een kolonie zijn geweest, zodat ze hun eigen cultuur goed hebben behouden. Vooral de bergvolkeren in het noorden van Thailand zijn zeer bijzonder. Elk bergvolk heeft zijn eigen klederdracht en spreekt een eigen taal. Ze zijn in de loop der eeuwen vanuit China, Tibet en Myanmar naar het noorden van Thailand verdreven waar zij nu leven zonder een Thaise nationaliteit. De bergstammen zijn gastvrij en ontvangen graag bezoekers in hun dorpen, niet alleen om hen te laten kennismaken met hun levenswijze, maar vooral om hun kleine inkomen aan te vullen.
Tijdens een 2 daagse trekking heb je de mogelijkheid om de Karen, Akha en Lahu te ontmoeten. De Palong stam is de meest bekende stam, ook wel de ‘Langnekken’ genoemd. De vrouwen van deze bekende stam verlengen hun nek door er steeds meer koperen ringen om te dragen waardoor ze binnen hun stam als aantrekkelijk worden gezien.

 

cultuur ThailandTijd voor een feestje

Het boeddhisme heeft vele feestdagen zoals het boeddhistische Nieuwjaar Theravada wordt ook het Thaise Nieuwjaar uitbundig gevierd. Het Songkran is rond 11 april en wordt gevierd met heel veel water. In de traditionele viering had je een ijzeren bowl met water bij je, deed je wat druppels water met je hand op het voorhoofd van de ander en wat kalk, en wenste je de ander “sawadee pimai”. Tegenwoordig zijn het geen druppels water, maar emmers vol. Er wordt niemand gespaard waardoor je dus erg nat kunt worden.

Loi Kratong is het Thaise feest van het licht. Dit feest wordt op de avond van de volle maan in november gevierd. Als de maan opkomt, verzamelt iedereen zich bij de rivier, waar lampionnen van bladeren in het water worden gelegd. De wegdrijvende lichtjes nemen het ongeluk met zich mee. Het Loi Krathong festival, of het ‘Festival van Lichtjes’, is een van de meest bekende festivals van Thailand. Tijdens volle maan in november verzamelen alle Thai zich langs rivieren, kanalen en meren om daar hun ‘krathong’ te water te laten. Een ‘Krathong’ is een bootje in de vorm van een lotusbloem gemaakt van bananenbladeren, simpele materialen met daarop een kaars, wierookstokjes en wat Thais muntgeld. Verder zijn de ‘Krathongs’ vaak versierd met bloemen en figuren uitgesneden in fruit en groente.

 

Naar bouwstenen overzicht of naar mijn reisplan