Paspoort en visum

thailand-aankomstReis je voor een vakantie naar Thailand dan heb je geen visum nodig. Wanneer je korter dan 30 dagen op reis gaat krijg je bij aankomst een stempel voor een visumvrije toegang tot Thailand. Je regelt dit na aankomst op de luchthaven in Bangkok en je hoeft hiervoor niet langs de Thaise ambassade. Tijdens de vlucht ontvang je al de arrival/departure kaart, het is handig deze al voor de landing in te vullen. Reis je Thailand over land binnen, dan krijg je slechts een stempel voor een visumvrije toegang van 15 dagen. Voor alle reizigers geldt verder dat het paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn bij vertrek uit Thailand. We raden je aan om voor vertrek een kopie van je paspoort te maken en deze op je email op te slaan.

Reizigers die langer dan 30 dagen willen blijven, dienen wel vóór aankomst in Thailand over een visum te beschikken. Dit visum kun je zelf regelen bij de Thaise ambassade in Den Haag, of je geeft het uit handen bij de Visumcentrale.

Breng je een bezoek aan Laos, dan heb je wel een visum nodig. Als je aankomt op de luchthaven wordt het visum ter plekke in je paspoort gezet. Vergeet niet twee pasfoto’s mee te nemen. De kosten zijn ongeveer 30 dollar per persoon. Reis je over land van Thailand naar Laos dan kun je een visum verkrijgen bij de grensovergang Chiang Khong/Ban Houay Xai, Nong Khai/Vientiane en Ubon Ratchathani/Chong Mek. Ook voor Laos geldt dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig moet zijn bij terugkomst in Nederland.

Reis je naar Laos vanuit Cambodja of andersom, bijvoorbeeld tijdens de bouwsteen via Dolfijnrivier naar Cambodja, dan dien je reeds in het bezit te zijn van een visum van Laos. Je Laos visum kun je aanvragen bij de Laotiaanse ambassade in Brussel, tel. +32(0)27400950 of bijvoorbeeld via de Visumcentrale.

Wil je bij ons een reisaanvraag doen dan kan dit via Mijn reisplan, je kunt kiezen uit individuele rondreizen of zelf je vakantie samenstellen aan de hand van de bouwstenen.

pinnen-thailandGeldzaken

In Thailand betaal je met de Thaise Baht. De beste manier om aan Thais geld te komen is door te pinnen in Thailand. Je vindt bijna overal pinautomaten waar je gewoon met je bankpas geld kunt halen. Zo kan je direct na aankomst op de luchthaven Thaise Baht pinnen. Je komt regelmatig pinautomaten in steden tegen. Tijdens sommige bouwstenen, zoals bijvoorbeeld een trekking in het noorden of een strandverblijf op een klein bountyeiland, kun je geen geld pinnen en doe je dit van te voren in een stad. Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Vergeet dus niet voor je reis dit om te zetten naar ‘wereld’. Verder is het handig om wat euro’s mee te nemen voor het geval de pinautomaten onverhoopt storing hebben. Euro’s worden bij bijna alle wisselkantoortjes geaccepteerd. Creditcards worden op veel plekken geaccepteerd, met name Visa en Mastercard.

De munteenheid van Laos is de Kip. De Kip kent geen muntgeld, je ontvangt dus een grote stapel biljetten. De Kip die je overhoudt kun je in het buitenland niet meer omwisselen, neem daarom de laatste dagen niet teveel geld op. Naast de Kip is de Amerikaanse Dollar een veel gebruikt betaalmiddel. In alle grote steden zoals Luang Prabang, Vientiane en Pakse vind je voldoende pinautomaten. Credit cards worden vaak alleen in de luxere hotels en restaurants geaccepteerd, informeer hier dus tijdig naar. Bij enkele banken in Vientiane en Luang Prabang kun je ook contant geld opnemen met een credit card.

vakantie Thailand geldThailand en Laos zijn over het algemeen veilig te bereizen landen. Wij adviseren wel om niet te veel waardevolle bezittingen mee te nemen als je op pad gaat. Geld, paspoorten en waardepapieren kun je het beste in de kluis van je hotel achterlaten. Bijna alle hotels waar Riksja Thailand op boekt hebben een kluis in de kamer, of anders bij de receptie. Laat nooit waardevolle spullen onbeheerd op je kamer achter.

Tijdens je Thailand-reis en Laos-reis regelt Riksja Thailand de grote transfers en ook zijn sommige maaltijden inbegrepen. De kleine transfers, zoals bijvoorbeeld een taxi van je hotel naar een treinstation, regel je zelf. Deze transfers zijn voordelig ter plaatse te regelen. Wij vinden het ook leuk om op deze manier in contact te komen met de Thaise of Laotiaanse bevolking en onze onderhandelings-skills te testen. Houd in gedachten dat je per dag, per persoon ongeveer 25 euro kwijt bent aan kleine transfers en maaltijden.

Thailand vakantie fruitmarktGezondheid

Inentingen voor Thailand en Laos zijn niet verplicht, maar over het algemeen worden vaccinaties tegen Hepatitis A en DTP aanbevolen. Als je binnen 10 dagen voorafgaand aan je bezoek aan Thailand of Laos in een gele koorts gebied bent geweest, wordt een gele koorts vaccinatie verplicht gesteld. Voor Laos wordt naast Hepatitis A en DTP ook aangeraden om je laten vaccineren voor Buiktyfus.

Malaria komt niet voor in de gebieden die je met ons bezoekt in Thailand. Ook in Laos vormt Malaria geen groot probleem, maar de weinige malariaparasieten die er nog zijn, zijn resistent tegen de gangbare malariaprofylaxen.

Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties en malaria preventie raden wij je aan om tijdig (minimaal 6 weken voor vertrek) instanties als je huisarts, de GGD, Thuisvaccinatie.nl , Tropeninstituut of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (LCR) te raadplegen.

Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig.

Voor Aziatische begrippen heeft Thailand een vrij goede hygiëne, maar houd wel rekening met een paar dingen. Je kunt bijvoorbeeld geen water uit de kraan drinken. Houd het dus bij water uit flessen met een verzegelde dop. Hetzelfde geldt ook voor Laos. Eten dient goed gekookt of gebakken te zijn, zodat eventuele bacteriën gedood zijn. Voor fruit geldt dat het beter is om ze even te wassen. Doe dit dan wel met ‘schoon’ water. Zie voor uitgebreide informatie en tips onze pagina over gezondheid in Thailand en Laos.

Naar bouwstenen overzicht of reis aanvragen